תאונת דרכים ותאונת עבודה

תאונת דרכים שהוכרה גם כתאונת עבודה

כאשר אדם נפגע בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, הוא זכאי בין היתר, לתשלומי דמי פגיעה שהם פיצוי בגין ימי ההיעדרות מהעבודה. (דמי הפגיעה משולמים עד לתקופה של 91 ימים בלבד). בנוסף לכך, המבוטח זכאי לפיצוי בגין הנכות שנותרה לו בעקבות התאונה. ואולם, חשוב לדעת כי המבוטח איננו זכאי לפיצוי כפול בגין התאונה, וכי כל התשלומים שישולמו לו על ידי המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל"), יקוזזו בסופו של דבר מהפיצויים שיקבל מחברת ביטוח החובה. אם כך, אילו יתרונות בכל זאת קיימים כאשר תאונת דרכים מסווגת גם כתאונת עבודה?


במקרה של תאונת דרכים "רגילה" אשר מותירה מגבלה אצל הנפגע, בית המשפט הוא זה שממנה מומחה רפואי כדי שיקבע מה הנכות שנותרה לנפגע בעקבות התאונה. במקרה של תאונת דרכים שהיא תאונת עבודה, ניתן להגיש תביעה לנכות למל"ל, ובמקרה כזה וועדה רפואית של המל"ל היא זו שקובעת את הנכות. החוק קובע, כי קביעת הוועדה הרפואית של המל"ל, מחייבת בתביעה שתוגש לאחר מכן כנגד חברת ביטוח החובה באמצעות עורך דין תאונות דרכים בחולון.


אם כך עולה השאלה, מה זה בעצם משנה מי הרופא שקובע את הנכות?


אחד ההבדלים החשובים הוא בנוגע לאפשרות הערעור על החלטת הוועדה הרפואית. בתאונת דרכים "רגילה", ההחלטה של המומחה הרפואי היא סופית ולא ניתן לערער עליה. ניתן לשאול את המומחה שאלות על חוות דעתו, ואף לחקור אותו בבית המשפט, אך לא ניתן לערער על החלטתו. לעומת זאת, בתאונת עבודה ישנה זכות בחוק להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית, ולהיבדק בשנית על ידי מומחה רפואי אחר. במקרים רבים, הוועדה הרפואית לעררים משנה את החלטת הרופא לגביו הוגש הערעור, ולכן מומלץ תמיד להיוועץ בעורך דין בחולון כדי לבחון את ההחלטה הרפואית.


בנוסף, במקרים רבים הנפגע איננו מרוצה גם מהחלטת הוועדה הרפואית לעררים. במקרה כזה, החוק מאפשר לנפגע לאחר שחולפים 6 חודשים ממועד הוועדה האחרונה, להגיש תביעה להחמרת מצב. במקרה זה יזומן הנפגע שוב להיבדק על ידי וועדה רפואית וגם על קביעה זו, הוא רשאי להגיש ערעור. מכאן עולה, שנפגע בתאונת עבודה, יכול להיבדק מספר רב של פעמים על ידי רופא אשר קובע את אחוזי הנכות שלו, וזאת לעומת בדיקה אחת בלבד ומכריעה בתאונת דרכים "רגילה".


חשוב לדעת, כי במקרה של תאונת דרכים "רגילה", הנפגע מגיע לבדו לבדיקה אצל המומחה מטעם בית המשפט. לעומת זאת, במקרה של תאונת עבודה, הנפגע רשאי להגיע לבדיקה עם עורך דין תאונות עבודה בחולון, אשר יכול לטעון בשמו ואף לפקח כי הבדיקה מתנהלת כמו שצריך.


הבדל נוסף בין תאונת דרכים רגילה לבין תאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה, הוא בעניין הפיצויים. כפי שצוין, בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, מקזזים מהפיצויים המשולמים על ידי חברת הביטוח, את כל התשלומים ששולמו על ידי הביטוח הלאומי, כך שלא מקבלים פיצוי כפול. אם כן, איזה יתרון יש בכך שמדובר גם בתאונת עבודה מבחינת תשלום הפיצויים?


ראשית, בתאונת דרכים רגילה, במרבית המקרים כל הפיצויים משולמים בתום ההליך ובתשלום אחד.

פעמים רבות בעקבות תאונת דרכים, הנפגע נעדר מעבודתו למשך מספר שבועות, ובמהלך תקופת ההחלמה, לא זו בלבד שהוא איננו מקבל שכר, גם נגרמות לו הוצאות נוספות בגין תרופות, טיפולים רפואיים, נסיעות, עזרה וכו'. מצב שכזה יכול להוביל נפגעים לקשיים כלכליים.


לעומת זאת, כאשר התאונה היא תאונת עבודה, הנפגע מקבל מהמל"ל כבר בהתחלה דמי פגיעה, המהווים תשלום בגין ימי ההיעדרות עד לתקופה של 91 ימים והתשלום הזה נותן לנפגע "אוויר לנשימה". בנוסף, אם הפגיעה הותירה נכות אצל הנפגע, במרבית המקרים הוא יקבל קצבת נכות זמנית מהמל"ל עד להתייצבות מצבו, כך שמתן הפיצוי כבר בחודשים הראשונים, מסייעים לנפגע לעבור את התקופה ביתר קלות. 


Share by: