תאונות דרכים-מאמר

תאונות דרכים

ייצוג נפגעי תאונת דרכים אשר נפגעו בגופם וברכושם

תביעה בגין תאונת דרכים הינה הליך מורכב המצריך ידע, ניסיון ומומחיות בתחום משפטי זה, בדיוק כשם שביצוע פעולה רפואית מחייבת ניסיון ומומחיות של הרופא המטפל. אין די בהכרת החוק; יש צורך בהכרת הפסיקה הענפה מאוד בתחום, הכרת ראשי הנזק שניתן לתבוע, הכרת סכומי הפיצוי המקובלים בכלל והנכונים לגבי כל נפגע ספציפי, הכרת הפרוצדורה וסדרי הדין הייחודיים לתביעות בגין תאונת דרכים, יש צורך בידע ובניסיון בכל הנוגע לחקירת מומחים רפואיים, ועוד.


כך למשל, בתביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מוכח הנזק הרפואי באמצעות חוות דעת רפואית הנערכת על ידי מומחה רפואי הממונה על ידי בית המשפט. זאת להבדיל מתביעת נזיקין רגילה, שבה כל צד מגיש חוות דעת של מומחה מטעמו (ובמידת הצורך ממנה בית משפט מומחה מטעמו). יש צורך בהכרת הכללים הרלוונטיים למינוי מומחים רפואיים והפרקטיקה הנהוגה ביחס לסוגיות שונות הקשורות במינוי מומחים (כגון התיעוד המותר בהמצאה למומחה, משלוח שאלות הבהרה למומחה, מינוי מומחים נוספים, ועוד). 


על טיפול בתביעה בגין תאונות דרכים להיעשות על ידי עורך דין תאונות דרכים בראשון לציון. כמפורט לעיל, הגדרת תאונת דרכים עשויה להיות סבוכה ומורכבת מבחינה משפטית. לא כל אירוע אשר נראה לאדם מן היישוב כתאונת דרכים ייחשב ככזה, וההיפך. כבר נתקלנו בנפגעים רבים אשר כלל לא ידעו כי האירוע שבו נפגעו מהווה תאונת דרכים, ועקב כך נגרמו להם נזקים והפסדים. עוד ראינו מקרים רבים של נפגעים אשר סברו כי יוכלו לטפל בתביעה בעצמם, למשל במקרה שבו לא נגרם נזק משמעותי, ובסופו של דבר קיבלו פיצוי נמוך מכפי שהגיע להם בפועל, ולכן במקרה של תאונת דרכים, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין תאונות דרכים


חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים מגדיר תאונת דרכים כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". מהגדרה בסיסית זו עולה, כי לצורך קבלת פיצוי על פי החוק יש להוכיח תחילה כי אירע אירוע תאונתי וכי כתוצאה ממנו נגרם נזק גוף. בנוסף יש להוכיח כי השימוש ברכב היה למטרות תחבורה. כך, למשל, תאונה שאירעה בזמן ישיבה ברכב בעת המתנה כשהמנוע כבוי, לא תיחשב כתאונת דרכים הגם שהתאונה אירעה בזמן שהנפגע ישב בתוך רכב מנועי. לעומת זאת, תאונה שאירעה מיד בתום הנסיעה כאשר הנפגע ירד מן הרכב תיחשב במרבית המקרים כתאונת דרכים.


נזק גוף מוגדר בחוק כ"מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי לרבות פגיעה בהתקן הדרוש לתפקוד אחד מאברי הגוף שהיה מחובר לגוף הנפגע בעת אירוע תאונת הדרכים."


בחוק קיימות גם הגדרות אשר מרחיבות את קשת המקרים בהם אירוע ייחשב כתאונת דרכים, ובהן אירוע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב. גם מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שיוצר סיכון תעבורתי, או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המכאני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי, ייחשבו כתאונת דרכים.


חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע, כי לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי.



שימוש ברכב מנועי כולל: נסיעה ברכב, כניסה לתוכו או ירידה ממנו, החנייתו, דחיפתו או גרירתו, טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו, לרבות הידרדרות או התהפכות של הרכב או התנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו תוך כדי נסיעה וכן הינתקות או נפילה כאמור מרכב עומד או חונה, שלא תוך כדי טיפולו של אדם ברכב במסגרת עבודתו ולמעט טעינתו של מטען או פריקתו, כשהרכב עומד.




Share by: